Căutare - Contacte
Căutare - Articole
Căutare - Știri RSS
Căutare - Referințe

Etichetarea energetica

Etichetarea energetică


Energy Labeling IMG

 

Republica Moldova urmează să implementeze in anii următori Sistemul de etichetare energetică a echipamentelor. Ce presupune acest proiect?
Diseminarea informației cu caracter energetic prin implementarea procedurii de etichetare energetică a produselor de uz casnic și non-casnic va furniza consumatorilor date despre consumul de resurse al acestora, fie de energie electrică sau apă, fie date despre perioada de utilizare a acestora, etc.
Procedura de etichetare va fi aplicată pentru următoarele categorii de echipamente:

 1. frigidere, congelatoare şi combinaţii ale acestora;
 2. mașini de spălat, uscătoare şi combinaţii ale acestora;
 3. maşini de spălat vase;
 4. cuptoare;
 5. încălzitoare de apă, aparate de stocare;
 6. surse de iluminat;
 7. aparate de aer condiţionat

Obiectivul mecanismului dat este ca aparatele de uz casnic oferite spre vânzare, închiriere sau cumpărare, să fie însoţite, în mod obligatoriu, de o fişă şi o etichetă care să ofere informaţii despre consumul de energie sau apă.
Furnizorul și/sau distribuitorul  trebuie să prezinte documentaţia tehnică necesară pentru a permite de a evalua exactitatea informaţiilor care se conţine în etichetă şi fişă. Această documentaţie trebuie să includă:

 1. descrierea generală a produsului;
 2. rezultatele calculelor de proiectare, acolo unde este necesar;
 3. rapoarte de încercare;
 4. în cazul în care valorile sunt derivate din cele obţinute pentru modele similare, aceleaşi informaţii pentru aceste modele.

Economisești energie şi bani
La înlocuirea şi/sau reînnoirea aparatelor de uz casnic și non-casnic, care consumă energie electrică, este recomandabil de a se compara consumul de energie a produsului cu un alt produs din aceiași clasă, dar mai eficient, pentru că pot exista diferenţe mari în cantitatea de energie consumată de fiecare produs în parte. Etichetarea energetică informează consumatorul despre consumul de energie a unui produs. Economisim de multe ori bani pentru că am ales un produs eficient energetic, deși am venit cu o investiție mai mare pentru achiziția acestuia.
Luând în considerație diferența dintre consumul de energie al unui utilaj energo-eficient și al unui simplu, precum diferența din facturi, se va dovedi că economiile date ne vor asigura recuperarea acelui surplus de finanțe alocate inițial într-un termen, rezonabil am spune.
Sfat: Nu te lăsa ”în prada„ prețului de achiziţie al produsului. Ia în considerare și cantitatea de energiei pe care acesta o consumă !!!